Welzijn en onze katten: herkennen en voorkomen van stress
door Suzanne Donkers, studente Postgraduaat Toegepast Diergedrag, KaHo, St.Lieven 
Overname van artikelen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

“Uit onderzoek van Kat uit de gracht is naar voren gekomen dat ijswandelen de belangrijkste oorzaak is voor kattenverdrinking in de winterperiode” www.katuitdegracht.nl

Een citaat van de website www.katuitdegracht.nl deze winter. Op deze website vind je ook het advies je buitenkat binnen te houden om zo het risico voor ijswandelen en daarop volgende verdrinking te verlagen. 
Het advies een buitenkat binnen te houden is altijd tegen de gedragsbehoeften van een buitenkat in. Een buitenkat is een kat die gewend is vrij buiten te gaan. Ik ben een tegenstander van een buitenkat binnen te houden ook al zijn er allerlei gevaren. Een buitenkat heeft een gebied buiten waar hij rondloopt en wat hij controleert. De belangrijkste functie van het vrij kunnen rondlopen is het in staat zijn te kunnen communiceren met andere katten via geuren die ze afgeven aan takken, struiken etc. en het zelf controleren van de leefomgeving, de behoeften aan prikkels controleren. Een buitenkat dit verbieden levert frustratie en stress op voor de kat. Katten zijn dieren van vaste patronen, wanneer zij verwachten dat zij naar buiten kunnen en dit wordt hen ontnomen stijgt de frustratie en daarmee de kans op stress. Ook voor katten in een stressvolle omgeving als een asiel bijvoorbeeld is een vast patroon van verzorging essentieel blijkt uit onderzoeken om het stressniveau te minimaliseren. Bij het adviseren een buitenkat binnen te houden voor voorkomen van sterfte is het wijs om ook te kijken naar andere doodsoorzaken van onze huiskatten. Helaas wordt dat te weinig gedaan. Katten zijn uitermate stressgevoelige dieren en volgens een rapport dat vorig jaar zomer uitkwam door Universiteit Utrecht is stress bij de kat een van de vijf belangrijkste probleemgebieden. Daarbij is juist bij katten de associatie gelegd tussen lichamelijke ziekten en stress, kortom stress verhoogd het risico op ziekte aanzienlijk. In 2010 bleek uit een studie dat de katachtigen, de wilde bedreigde familie van onze huiskat het erg slecht doet in gevangenschap. De helft overlijdt vroegtijdig, er zijn grote problemen met de conservatie en bij de katten-familie komt stereotiep gedrag, zoals ijsberen veel meer voor dan bij andere diersoorten. Grote problemen dus met het in gevangenschap houden van naaste familie-leden van onze huiskat omdat ze zeer stressgevoelig zijn.
Een pleidooi voor het zien van een kat zoals hij is, zoals hij al honderdduizenden jaren leefde zonder onze “bescherming”. Laat onze katten weer kat zijn en “knuffel ze niet dood”. Katten zijn relatief nog maar kort, 6000 jaar gedomesticeerd, in vergelijking met de hond waarvan ze vermoeden dat domesticatie al plaatsvond 15.000 tot 150.000 VC.  

 

Persbericht www.felinewelfarefoundation.org

Laat kittens 16 weken bij hun moeder!

Dit adviseert de Belgisch-Nederlandse Feline Welfare Foundation (FWF), een stichting die het welzijn van katten wil verbeteren. Momenteel bepaalt de Nederlandse en Belgische wetgeving dat kittens met zeven weken van de moeder gescheiden mogen worden. Veel te vroeg, vindt de FWF. Want dit druist in tegen het natuurlijke gedrag van de kat en vergroot de kans op ziekte en latere gedragsproblemen.

Er zijn verschillende belangrijke argumenten om kittens zestien weken bij hun moeder te laten. Zo zijn katten echte moederskindjes. Van nature blijven ze gemiddeld zes tot acht maanden bij hun moeder – vrouwelijke katten meestal levenslang. Alleen in tijden van hongersnood kunnen kittens vanaf zestien weken het nest verlaten; eerder kunnen ze niet zelfstandig overleven.

Gezoogd worden kalmeert
Daarnaast worden kittens van nature lang gezoogd, namelijk drie tot zes maanden, soms zelfs totdat ze volwassen zijn. Vanaf een week of vier mogen kittens niet meer onbeperkt bij hun moeder drinken en kan ze een flinke knauw geven als ze geen zin heeft om te zogen. Vaak wordt daaruit de conclusie getrokken dat ze de kittens verstoot en ze dus wel bij haar weg kunnen. Niets is minder waar. Door niet meer altijd te mogen zuigen, leren kittens omgaan met frustratie, een belangrijke levensles. De melkgift van de moeder vermindert geleidelijk en stopt helemaal. Als dit eenmaal gebeurd is, mogen de kittens weer vaker zuigen. Dat is zowel voor de moeder als de kittens fijn en kalmerend, en dus heel belangrijk.

Moeder is de belangrijkste lerares
Kittens hebben hun moeder tot en met week zestien nodig voor belangrijke levenslessen die ze alleen in die periode kunnen leren. Vanaf ongeveer week twee tot en met week zeven leren kittens omgaan met alles waar ze als huisdier mee te maken krijgen: mensen, de stofzuiger, de deurbel, honden, noem maar op. Moeder is daarbij hun belangrijkste lerares. In week acht tot en met week zestien leren kittens hoe katten zich onderling gedragen. Ook dat kan alleen in die periode. Ze leren bijvoorbeeld hun klauwen intrekken bij het spelen, ondervinden dat bijten niet gewenst is, en spelen emoties na om de kattentaal onder de knie te krijgen. Een kitten die te vroeg bij de moeder wordt weggehaald, zal sociaal gehandicapt zijn.

Weerstand en stress
Ook voor hun gezondheid is het beter kittens langer in het nest te laten. Voor de eerste weken van zijn leven krijgt een kitten via de biestmelk afweerstoffen binnen. Daarna moet het afweersysteem op gang komen. Doordat dit een tijdje duurt, ontstaat er een periode waarin niet meer genoeg afweerstoffen van de moeder aanwezig zijn en het kitten zelf nog niet voldoende afweerstoffen aanmaakt. In deze kritieke periode, die loopt van week vier tot en met week twaalf, is het kitten extra vatbaar voor infecties. In deze periode van de moeder gescheiden worden is dan ook sterk af te raden. De stress die een scheiding veroorzaakt, zal de weerstand nog extra verlagen.

Gedragsproblemen voorkomen
Wetenschappers en gedragsdeskundigen vermoeden al langer dat een te vroege scheiding van de moeder een rol kan spelen in het ontwikkelen van gedragsproblemen. Dit lijkt nu bevestigd te worden door preliminair onderzoek van de KaHo Sint-Lieven (België) in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Er werd een significant verband gevonden tussen de leeftijd waarop een kat zijn moeder verliet en probleemgedrag: hoe vroeger de scheiding, des te meer probleemgedrag op latere leeftijd. In afwachting van uitgebreider wetenschappelijk onderzoek raadt de FWF aan om het natuurlijke gedrag van de kat te volgen en kittens tot en met zestien weken bij de moeder te laten.

Stijgende trend
De FWF staat niet alleen in zijn advies. Er komen steeds meer fokkers die hun kittens zestien weken aanhouden. Niet alleen in Nederland en België, maar ook in landen als Duitsland en Zwitserland. In Zweden en Denemarken is de leeftijd waarop kittens van de moeder gescheiden mogen worden zelfs wettelijk bepaald op 12 weken.

De FWF
De deskundigen van de FWF zetten zich in voor het verbeteren van het kattenwelzijn. Dit doen zij door het verstrekken van informatie, samenwerking met dierenbeschermingsorganisaties en het stimuleren van het optrekken van de wettelijke minimumnormen voor kattenwelzijn, zoals de leeftijd waarop kittens van hun moeder gescheiden mogen worden (daarbij rekening houdend met de mogelijkheden binnen asielen).

Voor meer informatie over de Feline Welfare Foundation zie www.felinewelfarefoundation.org
 

 

Homeopatische druppels bij ansgt voor hond of kat
Ieder dier moet een keer mee naar de dierenarts, heeft te maken met een verhuizing, een reis of andere stressvolle situaties. Dit heeft soms tot gevolg dat het dier letterlijk kan bibberen van angst.
Rescue druppels van Bach zijn zeer geschikt voor angstige momenten voor uw dier. De druppels worden al lange tijd gebruikt om te helpen angst te voorkomen. Een paar keer per dag vier druppels Rescue door het drinkwater of over het eten helpt uw dier zijn innerlijke evenwicht terug te vinden.

Wat zijn Bach Bloesem Remedies?
Bach Bloesem Remedies zijn gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, aftreksels van bloemen en planten, bomen en struiken (geconserveerd met brandy). Er zijn 38 enkelvoudige remedies en er is 1 samengestelde remedie: de Rescue Remedie. Er is tegenwoordig ook Rescue Remedie te koop zonder alcohol (brandy). Bloesem Remedies worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties in balans te brengen. Wilt u meer weten over Bach Bloesem Remedies voor dieren dan kunt u daar o.a. over lezen in het boekje wat Bianca Uittenbogaard schreef: Bach Bloesem Remedies voor dieren.

Leven als kat en hond
Hier enkele tips voor een huishouden waarin kat en hond geslaagd kunnen samenleven.1. Jong geleerd....
is oud gedaan. Wilt u een kat in een 'hondenhuis' introduceren of een hond in een 'kattenhuis', dan lukt dat vaak het beste als de dieren nog jong zijn. Jonge kittens en pups pikken veel informatie op en kunnen ze dingen aanleren die later in hun leven lastiger zijn om  te leren en te verwerken. 

2. Hond = leuk, kat = leuk
Als het tussen de hond en kat niet helemaal wil boteren. Zorg ervoor dat de twee elkaar associëren met leuke dingen, bijv lekker eten. Prijs de hond als hij zich netjes en rustig gedraagt in de buurt van de kat en beloon hem meteen als met iets wat hij lekker vindt. Doe hetzelfde andersom. 

3. De veilige haven
Zorg ervoor dat zowel de hond als kat een veilige haven hebben in huis, waar de één de andere niet kan lastig vallen. Ook is het aan te raden de kattenbak op een plek te zetten waar de hond niet komt en bij kan.

4. Rustige introduceren
Als er een nieuw dier in huis komt staan er altijd familieleden of vrienden te trappelen om te komen kijken. Het is heel leuk om er een nieuw huisdier bij te krijgen maar nodig voor de introductie niet iedereen uit. Zorg ervoor dat het huis zo rustig mogelijk is en zorg dat er geen lawaai is. Concentreer u niet te erg op het gedrag van de kat. De hond zal dan jaloers worden en de kat raakt er gestresst door. Laat de hond nooit de kat bestormen.Hou hem eerst aan de lijn. 

Als u al een hond in huis hebt en er komt een kat bij, moet u ten alle tijden zien te voorkomen dat de hond achter de kat aan gaat jagen. Zorg ervoor dat als de kat voor het eerst in huis komt dat iemand uitgebreid met de hond gaat wandelen. Laat de kat ondertussen rustig door het huis lopen en toon de kat waar de kattenbak en de voerbakjes staan. De kat kan de boel verkennen en meteen zien waar de beste schuilplaatsen zijn. Ook kan de kat zijn/haar geurtje overal achterlaten.  Breng daarna pas de hond binnen en houdt hem/haar aan de riem totdat zowel kat als hond gekalmeerd is. Als de hond rustig blijft, kan hij los om voorzichtig kennis te maken met de nieuwkomer. Als de kat naar een shuilplaats vlucht - meestal een hoger gelegen plek - forceer dan niets. Hou de kat NOOIT vast bij de eerste kennismaking. Als de gemoederen wat minder verhit zijn zal de kat genoeg lef krijgen om de hond eens zelf te benaderen. 

5. De notoire kattenhater
Soms zijn honden al zo lang succesvol geweest met het opjagen van katten (succes is als de kat wegholt, dat is leuk !!),dat hij/zij nooit geschikt zal zijn om in een huishouden met een kat samen te leven. Dat zou chaos veroorzaken en pure stress voor de kat opleveren. Is uw hond er zo één, naam dan genoegen met zijn/haar aanwezigheid en neem geen kat in huis.  
 

(artikel uit Hart voor Dieren nr 2 febr 2010)

 

 

www.dier.nu pup_kitten
Wij Staan Achter Prins
ANBI-website @asielbruchem Facebook - Dierenasiel de Bommelerwaard