8 dec 2012 Sfeerdag bij Tuincentrum Mijdam in Haaften
Op zaterdag 8 dec zijn wij als asiel te vinden in tuincentrum Mijdam op de sfeerdag. Er zijn deze dag veel activiteiten georganiseerd en er is een vareteit aan kraampjes en bedrijven.

Heeft u oude dekens die u kwijt wilt, kattenbakken, blikvoer, speeltjes of andere dingen die wij goed kunnen gebruiken voor de verzorging van onze dieren dan kunt u die bij ons af komen geven. Misschien heeft u vragen of wilt u meer weten over vrijwilligerswerk ? Wij zijn vanaf 10.30 uur aanwezig op deze leuke dag en hopen u daar te treffen !!

26 Nov 2012
De dagen, weken, maanden schieten voorbij. Het is al maanden enorm druk op het asiel. Er zijn al meer zwerfkatten binnen gekomen dan het hele vorig jaar. Meer dan 350 katten waaronder minimaal 200 kittens !! Onze gastgezinnen hebben hun handen vol aan al het kleine spul. De meeste kittens komen zonder moeder binnen en zijn in slechte conditie. Het is een hele klus om al die kleintjes weer helemaal fit en gezond te krijgen. Gelukkig gaat het meestal goed maar niet alle kleintjes overleven het. We blijven dan ook iedereen aanraden om hun kat of kitten te laten steriliseren/castreren !! Wacht niet tot uw kat ouder is dan 6 maanden want dan kan het dier al krols worden en kittens krijgen !!

In de tussentijd is het TTouch-clickerevent geweest, 17 en 18 nov, en dat was een groot succes. We hopen het volgend jaar weer te kunnen organiseren. We willen een aantal bedrijven enorm bedanken voor hun donatie voor de goodybag die alle deelnemers hebben gehad. Prins Petfood, Dogs Trust en Vitacraft.  


Open dag a.s. 6 okt 2012 !!!
Zaterdag is het zover, dan houden we weer onze open dag. Er is weer van alles georganiseerd voor mens en dier en de vrijwilligers zijn nog steeds druk bezig met voorbereiden. De WafWaf wandeling, rad van avontuur met hele mooie prijzen die gedoneerd zijn door bedrijven uit de Gemeente Bommelerwaard. Er zit zelfs een cadeaubon bij van 100,00 euro van een kapper/schoonheidssalon !!!! Dat zijn prijzen die het de moeite waard maken om te komen toch ? Er is een hapje en een drankje, een rondleiding door het asiel, een honden- en kattengedragstherapeut en nog veel meer. We hopen dat ook u langs komt op onze open dag !!!

WAF WAF WANDELING Zaterdag 6 okt 2012

Welkoop Zaltbommel organiseert in samenwerking met ons asiel de WAF WAF Wandeling. 

Deze dag is zowel voor u als uw trouwe viervoeter erg leuk. Met o.a. een wandeling, speurtocht en een gezondheidscheck voor uw hond, hoeft u zich niet te vervelen. Bij de gezondheidscheck kunt u denken aan een gratis gebitscontrole, vachtcontrole, ontwormen, ontvlooien en nog vbeel meer. Tijdens de wandeling zijn er ook nog eens leuke prijzen te winnen. 

Bent u 6 okt ook van de partij ?  De kosten voor deelname komen geheel ten goede van het asiel. 

Verzamelpunt: Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard Steenweg 8 Bruchem

Start wandeling: Tussen 10:00 en 14:00 uur. Inschrijven bij aankomst.

Duur wandeling: 60 minuten

Prijs: Per deelnemende hond 4,00 euro
Per deelnemende persoon 1,00 euro

Er is voor elke deelnemer een GRATIS GOODYBAG !!!!! 
 

2 aug 2012 Brabants Dagblad artikel: Asiel luidt noodklok !!

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/bommelerwaard/11469789/Dierenasiel-luidt-noodklok.ece


Ttouch en Clicker event op 17 en 18 november !!
Uniek ttouch - clicker event op 17 en 18 nov dit jaar met Sarah Fisher en Carolyn Menteith uit Engeland. Dit unieke event zal georganiseerd worden door Stichting Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard. Of je nu wel of niet bekend bent met ttouch of clicker dat maakt niet uit. Je zult hoe dan ook enthousiast naar huis gaan !!

17 nov: ttouch en clicker training seminar
18 nov: ttouch en clicker training workshop

Inschrijven kan voor beide dagen maar ook voor 1 van de 2 dagen.

Verdere details en hoe in te schrijven volgen binnenkort.... zet deze data alvast in je agenda !!!!

- Persbericht -
Vroegcastratie vermindert overschot katten

3 juli 2012
AMSTERDAM – In Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard in Bruchem (Gelderland) ligt op vrijdag 6 juli een nestje kittens van slechts tien weken oud op de operatietafel om gecastreerd te worden. Een spannende pilot voor het dierenasiel, dat op verzoek van de Sophia KattenBond het taboe op castratie van hele jonge dieren doorbreekt. Projectleider Dorith Gelberg: "Normaliter verlaten kittens ongecastreerd het asiel, met als risico dat zij een paar maanden later zelf een nestje krijgen. Vroegcastratie is de enige manier om dit te voorkomen".  

Ongewenste kittens
In Nederland worden katten doorgaans onvruchtbaar gemaakt vanaf de leeftijd van zes maanden. Dit is veel te laat, zo stelt de Sophia KattenBond, die ervoor pleit dat alle katten gecastreerd het asiel verlaten. Gelberg: "Veel mensen weten niet dat katten al eerder vruchtbaar zijn. Of het lukt hen niet hun dier binnenshuis te houden tot het gecastreerd is. De poes raakt zo ongepland zwanger of de kater bevrucht de buurtpoezen. Zo worden jaarlijks talloze ongewenste kittens geboren, in een land waar de asielen bomvol zitten en tienduizenden katten op straat rondzwerven".

Geen medische nadelen
Op vroegcastratie rust in Nederland een taboe, gebaseerd op het misverstand dat de operatie bij jonge katjes nadelige gevolgen heeft. "In de Verenigde Staten wordt vroegcastratie al tientallen jaren succesvol toegepast", vertelt Gelberg. "Studies wijzen uit dat er medisch gezien geen nadelen zijn voor de groei en het gedrag. Ook de plasbuis ontwikkelt zich normaal. Het is natuurlijk wennen, maar niet onmogelijk om een klein kattenlijfje te opereren. De chirurgische technieken zijn de laatste jaren verbeterd, net als de methoden om problemen bij de narcose te voorkomen. Een voordeel is bovendien dat kittens sneller herstellen dan oudere katten."

 

Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
De Sophia KattenBond wordt in haar standpunt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, die zich positief uitlaat over vroegcastratie bij asielkatten. De Sophia KattenBond roept alle dierenasielen op het voorbeeld van De Bommelerwaard te volgen. Gelberg heeft er goede hoop op dat er een omslag plaatsvindt. "Dierenasielen worden dagelijks geconfronteerd met ongewenste kittens en zwangere poezen. Castratie wordt algemeen erkend als een effectief middel om het overschot aan katten in te dammen. Vroegcastratie helpt om deze strijd te winnen; de tijd is rijp om het taboe te doorbreken."

Sophia KattenBond
De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren komt op voor huisdieren in Nederland, al sinds 1867. Onderdeel van de vereniging is de Sophia KattenBond, die voorlichting geeft over het natuurlijke gedrag, de verzorging, de huisvesting en de aanschaf van katten. Zij zet zich in voor beschermende wetgeving rondom de kattenhandel en de raskattenfokkerij en houdt zich bezig met het zwerfkattenprobleem. Via speciale KattenActies ondersteunt zij vrijwilligersorganisaties die zwerfkatten in nood aan een beter bestaan helpen. Kijk voor meer informatie op www.sophia-vereeniging.nl en www.sophiakattenbond.nl.

13-06-2012 collecte en nieuws
Er is flink gelopen in de collecteweek door onze vrijwilligers om zoveel mogelijk geld op te halen voor het asiel. En het ius absoluut de moeite waard. Er is een bedrag opgehaald van 2205,00 euro !! Heel erg bedankt aan alle vrijwilligers die zo hun best hebben gedaan en natuurlijk enorm veel dank aan al die mensen die een bijdrage in één van de collectebussen heeft gedaan !!

De sms-actie gaat nog de hele maand juni door. Sms het woord SOPHIA naar nummer 4333 en doneer 1,10 per bericht aan ons asiel.

Het is druk op het asiel met vooral katten en kittens die binnen komen. Er zijn de afgelopen week meer dan 15 volwassen katten binnen gekomen en dan zijn de kittens nog niet meegeteld. Gelukkig hebben we onze gastgezinnen die de kittens allemaal liefdevol opvangen. Binnenkort zullen er weer katten bij komen op onze website die op zoek zijn naar nieuwe baasjes.

29-05-2012 Collecte Sophia Kattenbond Vereniging voor het asiel
Deze week zullen de vrijwilligers van het asiel collecteren in de Gemeente Zaltbommel en Maasdriel. De Sophia Kattenbond Vereniging heeft ervoor gezorgd dat we deze collecte kunnen en mogen doen.

Naast de collecte is er ook een sms actie voor het asiel. Iedereen die een sms stuurt naar het nummer 4333 met het woord SOPHIA doneert 1,10 euro aan het asiel. Iedereen kan smsen en men zit niet gelijk vast aan een abonnement het is echt eenmalig. Men kan natuurlijk wel meerdere malen smsen !! Deze sms actie is tot 30 juni.

Al het geld wat met de collecte opgehaald wordt en al de smsjes die binnen komen zijn voor het asiel. Het geld zal worden besteed aan de vele honderden zwerfkatten en kittens die binnen komen in ons asiel. Ook zijn we een plan aan het bedenken om samen met ons dierenarts een castratieactie op te zetten ergens in de Bommelerwaard. Ook daar is geld voor nodig.

Helpt u ook mee ? Sms SOPHIA naar 4333 !!

Meer weten over de Sophia Kattenbond kijk dan eens op hun website. www.sophiakattenbond.nl

 
Allerlei nieuws 06 april 2012
Op het asiel is het een drukte van belang. Er komen veel katten binnen, volwassen katten. Katten die als zwerver binnen komen, en niet meer worden opgehaald door hun baasjes, katten die voor afstand binnen komen. De kattenruimtes beginnen weer vol te raken. Ook met honden zitten we vol. Daarnaast zijn we druk met allerlei andere zaken. We zijn druk bezig om weer een jaarverslag te maken en we zijn ons aan het voorbereiden op het kittenseizoen. Protocollen voor de gastgezinnen en zoeken naar nieuwe gastgezinnen die ons willen helpen met het opvangen van de kittens. En we zijn natuurlijk steeds nieuwe dingen aan het bedenken om mensen in ons asiel te krijgen of om donaties binnen te krijgen aangezien ons asiel geen subsidie krijgt !!

Advies filmpjes van Prins Petfoods.
Heeft u problemen met uw hond of kat dan kunt u daar veel over terug vinden op de youtube pagina van Prins Petfoods. Blaasproblemen bij uw kat, diarree, wormen, poep eten en ga maar door. Absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen!!
http://www.youtube.com/prinspetfoods


Gastgezin zet zich in voor KWF, helpt u ook mee ?
Ons asiel heeft verschillende gastgezinnen die ieder jaar de kittens opvangen die bij ons binnen komen. Nu willen we één van deze gastgezinnen extra onbder de aandacht brengen. Saskia en Johan vangen al langere tijd kittens op en zijn nauw ...betrokken bij ons asiel. Johan is niet alleen betrokken bij ons asiel maar zet zich ook voor andere hele goede doelen in. Johan gaat namenlijk de Alpe d'Huzes beklimmen voor het KWF. Hij wil daarmee zoveel mogelijk geld ophalen en wij willen u vragen hem te steunen en geld te doneren !! U kunt dat doen door op de onderstaande link te drukken en dan wijst het zich allemaal van zelf.

http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/johanmooren/johan-van-der-mooren


Sophia KattenBond: een goede kat kost twaalf weken

Het is lente. Op het internet worden overal nestjes jonge katten aangeboden, soms amper zes weken oud. Veel mensen besluiten impulsief zo’n kleine pluizenbol in huis te nemen. Maar hoe aandoenlijk het katje ook is, veel kittens blijken op latere leeftijd agressief, onzindelijk of onhandelbaar. De reden? Ze verlaten het nest veel te vroeg. Ineke Hussem kan erover meepraten: “Als ik mijn hand alleen al uitstak naar Lotje, beet ze er direct in”. Tijdens de Week van het Kitten, van 23 tot en met 29 april, draagt de Sophia KattenBond de boodschap uit dat katjes minstens twaalf weken bij de moeder moeten blijven om probleemgedrag te voorkomen.

In september 2010 besloot Ineke een katje in huis te nemen. Op Marktplaats.nl stond een poesje van acht weken oud waar ze direct voor viel. Een afspraak werd gemaakt en ze kon het diertje diezelfde week nog ophalen. “Ik noemde haar Lotje, ze was erg lief en aanhankelijk. De eerste nacht ging ze niet piepen maar kwam lekker tegen me aan liggen slapen.”

Niet normaal
Maar al snel ging het mis. In een brief aan de Sophia KattenBond liet Ineke weten: “Op een gegeven moment merkte ik dat ze begon te bijten. Niet alleen met spelen, maar ook zomaar in je hand of been. Ik zocht er in eerste instantie nog niks achter, het was immers een jong katje en ze moest nog veel leren. Maar langzaamaan werd het steeds erger en soms viel ze me ineens aan, sloeg met haar poten en beet venijnig van zich af. Vooral van handen moest ze niks hebben; haar aaien was niet meer mogelijk. Als ik mijn hand naar haar uitstak, beet ze daar direct in. Niet fijn natuurlijk, ik had constant wonden aan m’n handen en benen. Tijdens mijn vakantie liep het uit de hand: terwijl ik weg was, heeft ze de verzorger aangevallen. Toen moest ik wel toegeven dat dit niet normaal was en er iets moest gebeuren. Ik besloot hulp te zoeken in de vorm van een kattengedragstherapeut”.

Waardevolle lessen
“Het is een bekend probleem”, zegt Dorith Gelberg, projectleider van de Sophia KattenBond. “Kittens die te jong het nest verlaten, worden later vaak probleemkatten. Als je het beste wilt voor je kat, laat je hem minimaal twaalf weken bij de moederpoes.” In het nest leren de kittens waardevolle lessen. Het stoeien en vechten met nestgenootjes heeft een belangrijke functie voor hun sociale ontwikkeling. Gelberg: “Ze leren waar hun grenzen liggen en voelen aan den lijve dat het pijn doet als je te hard bijt of krabt. Moederpoes speelt daarbij een belangrijke rol, want zij is de sterkste en is als enige in staat om een kitten te corrigeren als het over de schreef gaat”.

“Als je het beste wilt voor je kat, laat je hem minimaal twaalf weken bij de moederpoes”
In de gordijnen
“Het kan goed uit de hand lopen”, weet ook Marcellina Stolting. De kattengedragsdeskundige houdt spreekuren in het hele land voor mensen met probleemkatten. “Sommige mensen zijn de wanhoop nabij als ze bij mij aankloppen”, zegt Stolting. “Ze hebben een kat die in de gordijnen hangt of de bank vernielt en ze weten niet wat ze eraan kunnen doen. Veel mensen klagen erover dat hun kat de hele dag achter hen aan loopt en voortdurend bij ze op schoot springt. De kat laat hen geen moment met rust. Dat kan heel vervelend zijn.” Volgens Stolting komen die gedragingen vaak voort uit hetzelfde probleem: de katten zijn te vroeg uit het nest weggehaald. Stolting: “Ze zijn niet goed gesocialiseerd. In de eerste levensperiode leren kittens gedrag aan dat de basis vormt voor de rest van hun leven. Een kat die deze belangrijke levenslessen misloopt, gaat later probleemgedrag vertonen. Ze vernielen de huisraad, gaan bijten, zien in een knuffelbeer een surrogaatmoeder of zijn continu angstig”.

Een schatje van een katje... maar de kater komt later!
Om toekomstige kattenbezitters te waarschuwen voor de risico’s organiseert de Sophia KattenBond ieder voorjaar de Week van het Kitten, dit jaar van 23 tot en met 29 april. Gelberg: “Veel mensen bieden kittens aan die amper acht weken oud zijn, vooral via het internet. De wettelijke leeftijd is zeven weken en hoe jonger, hoe groter de kans dat de diertjes verkocht worden. Maar zo’n katje kan nog helemaal niet op eigen pootjes staan”. Op Marktplaats.nl heeft de Sophia KattenBond daarom banners geplaatst, met het motto: ‘Een schatje van een katje... maar de kater komt later!’. Daarmee worden kopers gewaarschuwd voor de risico’s op de langere termijn. Mensen die kittens aanbieden die jonger zijn dan twaalf weken, krijgen een e-mail waarin zij worden gewaarschuwd voor wat er allemaal mis kan gaan.

Begrip is de sleutel
Een kat met probleemgedrag belandt vaak in het asiel. Andere eigenaren laten de kat inslapen of zetten hem op straat. Voor Ineke en Lotje is gelukkig op tijd hulp gekomen. Stolting: “Begrip is de sleutel. Ineke heeft inzicht gekregen in het gedrag van Lotje en dat is wat helpt. Zo weet ze nu bijvoorbeeld beter wanneer Lotje een plekje op de kast wil hebben en met rust gelaten wil worden of wanneer ze wel of niet geaaid wil worden. Ook weten wanneer het beter is haar te negeren en wanneer ze beloond moet worden, heeft een positieve invloed op het gedrag van Lotje. De relatie tussen Ineke en Lotje is veel beter nu.” Iedere week spreekt Stolting het gedrag van Lotje door met Ineke, met steeds meer begrip en inzicht tot gevolg. Het kost veel energie, geduld en expertise,maar het resultaat is positief: een gelukkige eigenaar en een huisdier dat zich ontwikkelt tot een gezonde en sociale poes die lekker in haar vel zit.

  Lotje jong en nu

Hersenwerkworkshop 
Afgelopen 25 maart is er een hersenwerkworkshop geweest voor de vrijwilligers van het asiel. Marleen van Baal van  www.hondinzicht.nl heeft deze erg leuke workshop op het asiel gegeven. De honden en vrijwilligers hebben genoten deze dag. Dank je wel Marleen !!

   

 

 

12-03-2012 Vrouw van het jaar
Wij zijn trots op onze voorzitter. Diana van der Haar is vrouw van het jaar geworden.

07-02-2012
Vandaag stond Frits Goosman onverwachts aan de poort van het asiel. Hij kwam een envelop brengen namens zijn vrouw, Rini, en hemzelf. Rini heeft namelijk een schoonheidssalon en heeft daar het hele jaar door een collectebus staan waar klanten geld in kunnen doneren voor het asiel. Daarnaast verkoopt ze tweedehands boeken waaravn de opbrengst voor het asiel is. We kregen een envelop met 375,00 euro !!! Rini en Frits Goosman heel erg bedankt voor deze enorme donatie !!!!!  

17-01-2012 Donatie van grint
Gisteren hebben we 7 kuub grint gekregen voor op ons voor- parkeerterrein. dat was hard nodig want als het had geregend was het een bende. We zijn Tonny Hofmans uit Hedel heel erg dankbaar voor deze enorme donatie. Super bedankt Tonny !!!!

11-01-2012 Verhogen pension en plaatsingskosten
Omdat allerlei kosten voor ons asiel stijgen hebben we moeten besluiten om de pension- en plaatsingskosten te verhogen. Op de pagina pension en adoptie staan onze nieuwe prijzen.

Voor het pension geldt dat honden die niet met andere honden samen in een kennel en op het speelveld kunnen een extra bijdrage wordt gevraagd van 3,50 euro per dag.

04-01-2012 donatie van spullen
Toen we gisteren een telefoontje kregen van P.G. Electro met de vraag wat we nodig hadden in ons asiel, hadden we nooit kunnen bedenken waar ze ons vandaag mee zouden komen verblijden. Tientallen riemen, halsbanden, kattenbakken, voer bakken, kammen en borstels en allerlei lekkers voor de honden en katten. Ook zat er een enorme krabpaal bij. We stonden met ons mond open toen alle spullen uit de auto werden gehaald. Dit jaar geen kerstkaarten met postzegels maar een donatie aan het asiel. Onze dieren zijn er heel blij mee.

Lieve mensen van P.G. Electro uit Ammerzoden SUPER WAANZINNIG BEDANKT voor deze donatie!!!

03-01-2012 Drukke dag op het asiel
Als eerste willen we iedereen een goed, gezond, plezierig en diervriendelijk nieuw jaar toewensen !! De feestdagen zijn voorbij en dat is duidelijk te merken op ons kleine asiel want wat een drukte was het vandaag!!

Een giga enorm drukke dag op het asiel. Er bleven mensen komen vanmiddag. Poes Milou is opgehaald door haar nieuwe baasje. Jimmy de kater is geadopteerd en Muis en Rosso, 2 katers, zijn samen geplaatst.

Ook is Rakker, reutje, vandaag geadopteerd door Kees. Kees heeft in 2004 een moeilijke Jack Russel, Dinky, uit ons asiel geadopteerd en Dinky is afgelopen dec overleden. Dinky was een hondje met een enorme gebruiksaanwijzing maar Kees en Dinky hebben een top tijd samen gehad. We hopen dat ook Rakker nog heel lang kan genieten samen met Kees !!!

En er is een zwerfhond binnen gebracht waarvan we de eigenaar gelukkig snel gevonden hebben. Morgen wordt ze als het goed is weer opgehaald.

 

 

www.dier.nu pup_kitten
Wij Staan Achter Prins
ANBI-website @asielbruchem Facebook - Dierenasiel de Bommelerwaard