Proberen
Tekst: Marleen van Baal  www.hondinzicht.nl

De kleuterjuf van mijn dochter zegt dagelijks: “Van proberen kun je leren!” Een slogan waar ik heel blij mee ben. Hierdoor kan mijn meisje nu zelf de rits van haar winterjas dichtmaken en ben ik er zeker van dat ik niet tot haar 15e de boterhammen hoef te smeren. Over “proberen” in hondenopvoeding   ben ik heel wat minder enthousiast.

Hoe vaak hoor ik niet in een intakegesprek: “Ik heb alles geprobeerd! Maar niets hielp!”
De baas vertelt vervolgens vol vuur over de puppycursus, de clicker, het tuig, de halti, (nee, geen vervolgcursus..ja druk hè..)negeren, boos worden, opsluiten, Cesar Millan, plantenspuit, beloningsvoertjes, nog een keer de clicker, slipketting en als het tegen zit de prikband. En als ik dan wat beduusd (het went nooit) vraag: Hoe ben je er aan begonnen, kreeg je begeleiding van iemand die ervaring had met al deze middelen? Dan valt het even stil en begint men een heel verhaal over behulpzame verkopers in dierenspeciaalzaken, instructiefilmpjes op internet, hondenfluisteraars op TV en goede vrienden/familie/buren met echt heel veel  verstand van honden….

De hond waar het om gaat kijkt daarbij vaak een beetje weg met een gelaten blik in zijn ogen.

Ik hoor je denken: “Dit zijn natuurlijk de extreme gevallen!”
Maar kijk eens kritisch naar je eigen gedrag? Hoe vaak heb je zelf niet iets “geprobeerd”?

Een voorbeeld:
Je hoort een verhaal van een andere hondenbezitter, die je zeer beslist vertelt dat zijn hond nóóit op de bank mag, want dat verstoort de rangorde. Hij is de baas, de hond moet laag blijven! Je denkt aan al je knusse momenten samen op de bank, maar ook aan alle Oost-Indisch dove momenten van je hond... Wie is er bij jullie eigenlijk de baas?
Je besluit ter plekke dat je hond niet meer op de bank mag. Hij wordt beslist weggestuurd bij het vaste ritueel van samen TV kijken. Nee hond, vanaf nu gaat het anders! Nadat hij je twee avonden treurig heeft aangekeken, is je hart gebroken en sluit je je hond in de armen.… op de bank!

Nog een voorbeeld:
Heel actueel is het effect van Cesar Millan. Dagelijks zien we zijn succesverhalen op televisie. Het ziet er zo makkelijk uit en het effect is overduidelijk. Dat willen we allemaal! Dus je gaat aan de slag met jouw interpretatie van wat je hem ziet doen. Om na een paar keer erachter te komen dat de hond bij jou niet zo goed reageert als bij Cesar. Lichtelijk teleurgesteld (vaak in je hond) stop je er dan maar weer mee en kijk je bij de volgende uitzending goed naar weer een nieuwe aanpak die mogelijk wel gaat werken.

Proberen hoort bij ons. We hebben allemaal wel een keer een dieet gevolgd, een totaal overbodig artikel bij een Tel Sell programma gekocht of met lange tanden het veelbelovende recept uit de Allerhande gegeten. Het is dus heel menselijk om iets uit te proberen.

Probeert een hond dan nooit iets uit?

Ja zeker wel! Een hond is nieuwsgierig en zal zeker kijken of iets leuk of lekker is. Een beetje onderzoekende hond kan overal op en in klimmen, kan van alles in z’n bek nemen en al dan niet opeten. Een hond probeert ook echt “uit”. Hij zal altijd kijken hoe ver hij kan gaan bij zijn baas. Is de “nee” ook echt een “nee”. Gaat die kat zijn dreigende gedrag ook echt waarmaken of blijft het bij blazen en kan ik er toch achteraan rennen?

Proberen vormt je. Je kunt kijken of iets bij je past of niet. Of iets lukt of niet en of iets lekker is of niet. Proberen is dus positief. Maar dat geldt alleen als je zelf het initiatief kunt nemen!

En daar zit wat mij betreft het grote minpunt als de baas een nieuwe opvoedmethode of nieuwe regels  gaat uitproberen op de hond. De hond heeft geen keuze meer. Hij moet ondergaan wat de baas wil uitproberen, de hond verwordt daar mee tot een “ding” en dat is ongewenst.

Wat is het effect van “proberen”op de hond?

Een hond denkt rechtlijnig. Het is zoals het is. En dat biedt hem duidelijkheid en daarmee rust en veiligheid. Honden onderling zijn heel stabiel; je hebt codes in gedrag, vaste gewoontes en daar wordt niet aan gemorreld. Dan komen wij met ons “proberen”. We gooien de vaste structuur in de war. Kun je je voorstellen hoeveel onduidelijkheid en onrust dit veroorzaakt bij de hond?

Een hond is conflictvermijdend. Elke keer als een baas iets “uitprobeert” zal de hond proberen de baas een plezier te doen. Hij snapt helemaal niet wat de baas wil, maar doet z’n uiterste best om de baas tegemoet te komen. De baas zal graag snel resultaat willen zien en gedraagt zich dus niet relaxt. Dit geeft de hond veel onrust, die gaat nog meer proberen de baas een plezier te doen, wat uiteindelijk een zeer stressvolle vicieuze cirkel wordt.

Een hond die steeds te maken krijgt met een andere aanpak, zal, om zichzelf te beschermen, uiteindelijk zichzelf afsluiten voor zijn baas. Dit kan zich uiten in heel onzeker gedrag of heel druk gedrag, maar ook in echt afsluiten: niet meer reageren op de baas, gewoon negeren.

Stop met “proberen” in de opvoeding, maak een keuze!

Vraag advies aan een deskundige gedragsadviseur die niet alleen naar de hond kijkt, maar ook naar jou en die kan inschatten wat het beste bij jullie past. Zorg dat de gedragsadviseur een werkwijze heeft die jou aanspreekt! Maak duidelijk wat je graag wilt bereiken in de relatie met je hond en volg zijn of haar advies op. Mocht je niet de gewenste vooruitgang boeken, ga dan terug naar je adviseur en bespreek de  vervolgstappen.

Opvoeden is een kwestie van een lange adem en grote inzet. Daar past een doordachte aanpak bij met veel begrip en respect voor je hond. Ga dus niet op zoek naar andere meningen, want die zijn er genoeg. Blijf bij de aanpak en werkwijze die je gekozen hebt en probeer in die zelfde lijn oplossingen te vinden. Trek één lijn, wees consequent en hou het welzijn van je hond in de gaten.

Wees dus wijs en doe je hond een plezier.
Probeer alleen dingen uit, waarbij hij zelf het initiatief kan nemen en maak heldere keuzes als het over opvoeding gaat.

En jij? Veel succes met je nieuwe dieet, sportartikel, hagelslagmerk, supermarkt, kapper……


Leuke en interessante training video's
Dogs Trust is de grootste dierenbeschermingsorganisatie in Engeland. Ze hebben tientalle asiels en geven internationale trainingen, organiseren conferenties en helpen wereldwijd waar ze maar kunnen. Omdat Dogs Trust met honden werkt hebben ze daar enorm veel ervaring mee en willen dat dan ook met iedereen delen. Via Youtube kan men o.a training video's bekijken die gemaakt zijn door Dogs Trust.  Neemt u eens een kijken via Youtube en ga naar: dogs trust training videos. U zult zien dat er ook voor u enhandige tips te vinden zijn !!

Omgaan met teveel deemoed van een hond
Sommige honden zijn - van nature, door te sterke overheersing of doordat er te veel van ze gevraagd wordt – zo onzeker en deemoedig dat zij steeds geneigd zijn zich op hun rug te gooien met hun buik bloot en daar, als toppunt van onderwerping, zelfs bij te urineren. Zulk gedrag is moeilijk bij te stellen, omdat de hond nog meer geïntimideerd wordt als u hem geruststellend aanraakt en zich juist nog meer zal willen onderwerpen.. In feite is dit qua lichaamstaal al niet meer mogelijk, met als gevolg dat de hond zeer gestresst raakt. 
 
Toch zal men zo’n hond willen leren dat die totale overgave echt te veel van het goede en ook nergens voor nodig is.

De beste manier is om je zo klein mogelijk te maken: je gaat naast de hond die op zijn rug ligt, op je knieën zitten. Dan houdt je iets heel lekkers of een leuk speeltje boven zijn neus en probeert hem ertoe te brengen het te pakken. Een speeltje heeft de voorkeur, omdat dat de stemming van de hond ombuigt naar spelgedrag wat zijn stress vermindert. Lukt dat niet –omdat het hoofd van de hond niet naar spelen staat- dan gebruik je iets wat de hond heel lekker vind. Je geeft hem dat lekkers pas als hij op alle vier zijn poten rechtop staat, om te voorkomen dat de hond denkt dat hij beloond wordt voor zijn deemoedige houding. Gaat dat eenmaal goed, dan probeer je het weer met een speeltje voor elkaar te krijgen.
 
Soms helpt het om piepbeestjes in de strijd te gooien: vooral nieuwe piepbeestjes kunnen een hond die daar dol op is zo enthousiast maken, dat hij zijn deemoedigheid helemaal vergeet. Op deze manier kun je, zonder de hond aan te raken, laten merken dat je het niet nodig vindt dat hij zich zo deemoedig gedraagt en de neiging daartoe weg trainen.
 
(Uit het boek van Martin Gaus Nog beter omgaan met je hond)
 

 

Homeopatische druppels bij ansgt voor hond of kat
Ieder dier moet een keer mee naar de dierenarts, heeft te maken met een verhuizing, een reis of andere stressvolle situaties. Dit heeft soms tot gevolg dat het dier letterlijk kan bibberen van angst.
Rescue druppels van Bach zijn zeer geschikt voor angstige momenten voor uw dier. De druppels worden al lange tijd gebruikt om te helpen angst te voorkomen. Een paar keer per dag vier druppels Rescue door het drinkwater of over het eten helpt uw dier zijn innerlijke evenwicht terug te vinden.

Wat zijn Bach Bloesem Remedies?
Bach Bloesem Remedies zijn gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, aftreksels van bloemen en planten, bomen en struiken (geconserveerd met brandy). Er zijn 38 enkelvoudige remedies en er is 1 samengestelde remedie: de Rescue Remedie. Er is tegenwoordig ook Rescue Remedie te koop zonder alcohol (brandy). Bloesem Remedies worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties in balans te brengen. Wilt u meer weten over Bach Bloesem Remedies voor dieren dan kunt u daar o.a. over lezen in het boekje wat Bianca Uittenbogaard schreef: Bach Bloesem Remedies voor dieren.

Leven als kat en hond
Hier enkele tips voor een huishouden waarin kat en hond geslaagd kunnen samenleven.1. Jong geleerd....
is oud gedaan. Wilt u een kat in een 'hondenhuis' introduceren of een hond in een 'kattenhuis', dan lukt dat vaak het beste als de dieren nog jong zijn. Jonge kittens en pups pikken veel informatie op en kunnen ze dingen aanleren die later in hun leven lastiger zijn om  te leren en te verwerken. 

2. Hond = leuk, kat = leuk
Als het tussen de hond en kat niet helemaal wil boteren. Zorg ervoor dat de twee elkaar associëren met leuke dingen, bijv lekker eten. Prijs de hond als hij zich netjes en rustig gedraagt in de buurt van de kat en beloon hem meteen als met iets wat hij lekker vindt. Doe hetzelfde andersom. 

3. De veilige haven
Zorg ervoor dat zowel de hond als kat een veilige haven hebben in huis, waar de één de andere niet kan lastig vallen. Ook is het aan te raden de kattenbak op een plek te zetten waar de hond niet komt en bij kan.

4. Rustige introduceren
Als er een nieuw dier in huis komt staan er altijd familieleden of vrienden te trappelen om te komen kijken. Het is heel leuk om er een nieuw huisdier bij te krijgen maar nodig voor de introductie niet iedereen uit. Zorg ervoor dat het huis zo rustig mogelijk is en zorg dat er geen lawaai is. Concentreer u niet te erg op het gedrag van de kat. De hond zal dan jaloers worden en de kat raakt er gestresst door. Laat de hond nooit de kat bestormen.Hou hem eerst aan de lijn. 

Als u al een hond in huis hebt en er komt een kat bij, moet u ten alle tijden zien te voorkomen dat de hond achter de kat aan gaat jagen. Zorg ervoor dat als de kat voor het eerst in huis komt dat iemand uitgebreid met de hond gaat wandelen. Laat de kat ondertussen rustig door het huis lopen en toon de kat waar de kattenbak en de voerbakjes staan. De kat kan de boel verkennen en meteen zien waar de beste schuilplaatsen zijn. Ook kan de kat zijn/haar geurtje overal achterlaten.  Breng daarna pas de hond binnen en houdt hem/haar aan de riem totdat zowel kat als hond gekalmeerd is. Als de hond rustig blijft, kan hij los om voorzichtig kennis te maken met de nieuwkomer. Als de kat naar een shuilplaats vlucht - meestal een hoger gelegen plek - forceer dan niets. Hou de kat NOOIT vast bij de eerste kennismaking. Als de gemoederen wat minder verhit zijn zal de kat genoeg lef krijgen om de hond eens zelf te benaderen. 

5. De notoire kattenhater
Soms zijn honden al zo lang succesvol geweest met het opjagen van katten (succes is als de kat wegholt, dat is leuk !!),dat hij/zij nooit geschikt zal zijn om in een huishouden met een kat samen te leven. Dat zou chaos veroorzaken en pure stress voor de kat opleveren. Is uw hond er zo één, naam dan genoegen met zijn/haar aanwezigheid en neem geen kat in huis.  
 

(artikel uit Hart voor Dieren nr 2 febr 2010)

 

 

www.dier.nu pup_kitten
Wij Staan Achter Prins
ANBI-website @asielbruchem Facebook - Dierenasiel de Bommelerwaard